– Finansskandalen reddet livet mitt

Facebook
Twitter

Finance Credit-skandalen fikk Torgeir Stensrud til å endre livet sitt. Nå har han fått med flere tidligere innsatte til å sykle Skotselv–Paris.

Sola titter frem bak skyene og mellom husene på Hassel fengsel i Skotselv kommer det flere titalls barnehagebarn. Alle vil se ni tidligere innsatte, og en innsatt, forlate gårdsplassen med kurs for Paris, og det på sykkel. Den eneste som ikke får være med hele veien er initiativtakeren selv, Torgeir Stensrud.

– Jeg får ikke lov til å forlate landet så lenge jeg er i soning. Derfor må jeg stoppe å sykle på Svinesund. Jeg har selvsagt veldig lyst til å sykle hele veien og jeg hadde nok også klart det, sier Stensrud til NRK.no.

Stensrud ble dømt til å sone sju år i fengsel. Han mistet også retten til å drive forretninger på livstid. Finansskandalen ble samtidig en redning for 63-åringen.

– I 2002, da skandalen skjedde, var jeg nødt til å ta et oppgjør med livet. Jeg ville aldri løpe fra ansvaret som styreformann, men redningspakken jeg jobbet med fikk jeg ikke til. Da jeg kom ut av varetekt ble jeg beordret på sykehuset av min kone. Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde mellom to og tre år igjen å leve, sier Stensrud til NRK.

Gått ned 100 kilo
I fengselet fikk han tid til å tenke, og han la om livet totalt. Etter jevnlig trening har vekta blitt redusert med hele 100 kilo. Til høsten er Stenrud ferdig med soningen.

– Skandalen reddet livet mitt, den gjorde det. Nå kan jeg forhåpentligvis snart være en god bestefar for fire smårollinger i stedet for å jage rundt i verden, sier Stensrud.

Skotselv–Paris
Torsdag ble hans prosjekt i fengselet en realitet. Sammen med blant annet Hassel fengsel og næringslivet startet ni tidligere innsatte på en tur de sannsynligvis aldri vil glemme. På sykkel skal de tilbakelegge rundt 250 mil, fra Skotselv i Buskerud til Paris i Frankrike.

En av de som er med er 40 år gamle Raymond Andersen. Han har 16 dommer bak seg, og slapp ut av fengsel for siste gang i november i fjor. Han tror at sykkelturen sammen med de andre er det som skal til for at han blir stående på 16 dommer, og ikke 17.

– Jeg takket ja fordi det er en utfordring for meg selv og ikke minst er det sammen med andre. Slikt sett er det et unikt prosjekt.

– Du har deltatt både på maraton og triatlon tidligere, hvorfor vil du endre deg nå?

– Jeg kommer til å endre meg nå fordi jeg har funnet den siste brikken i puslespillet. Jeg har gått noen runder uten at jeg har klart å stille meg inn på normalitet, men jeg har troen nå.

– Du har 16 dommer siden 1998, hvorfor er du sikker nå?

– Jeg må ha troen på det, en kan ikke gi opp. Nå er tiden inne og jeg er sikker, sier Andersen.

– Rumpa vil bli sår!
Totalt er det ni tidligere innsatte som skal sykle hele veien til Paris. I tillegg er blant annet både Kirkens Bymisjon og fritidslederen ved Hassel fengsel med på turen.

– Hvordan blir rumpa etter hvert?

– Den vil bli sår! Det er veldig langt og jeg har aldri syklet så langt tidligere. Å sykle dag etter dag blir en påkjenning, men når jeg passerer triumfbuen vil følelsen bli enorm. Den ekstreme følelsen da vil være mye bedre enn rus, det blir en ekte rus, sier Raymond Andersen og setter seg på sykkelsete. Neste stopp er Paris.

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake