En ekspedisjon tilbake til livet!

Facebook
Twitter

-Dette handler langt om langt mer enn en sykletur fra Oslo til Paris. Dette handler om en ekspedisjon tilbake til livet.

Det sier Torgeir Stensrud, prosjektleder hos Framdrift Aktivitet, en organisasjon som har som oppgav å gjennomføre aktiviteter som kan bidra til å integrere vanskeligstilte i samfunnet. Med slagordet «Ærlighet, lojalitet og baller» blir enkeltmennesket bevisstgjort egen livssituasjon gjennom deltagelse i treningsopplegg og konkurranser primært innen ski, løp og sykkel. Sykkelturen Oslo – Paris er et eksempel på en slik aktivitet!

Straffedømt

Fra 29. juni til 22. juli sykler 12 tidligere straffedømte fra Oslo til Paris samtidig som den 100. utgaven av Tour de France. Dette er et samarbeid mellom Framdrift, stiftelsen Wayback og TV2-sporten. Som i fjor, vil det bli vist daglige innslag fra turen under Tour de France-sendingene på TV2, samt en lenger dokumentar om turen iløpet av vinteren.

Kandidatene finner de blant annet gjennom dialog med landets fengsler og rehabiliteringsanstalter, samt via egen Facebook-side. Men det er en tøff reise fra å være kandidat til å bli utvalgt, forteller Stensrud.

– Det kreves i utgangspunktet ikke at du er i topp form for å melde fin interesse. Er du tidligere straffedømt og klarer å jogge fem kilometer eller sykle en mil, er du i utgangspunktet kvalifisert som kandidat.

Men alle blir underlagt svært tøffe måneder med trening fra påsken og fram til avreise, og må delta i flere ritt – blant annet Styrkeprøven – innen de slipper gjennom nåløyet.

– Dette krever en enorm indre motivasjon og styrke av den enkelte. Det er den vi er ute etter å måle hos potensielle deltagere, sier han.

Kjent på fordømmelsen

Torgeir Stensrud vet selv hvordan det er å trå feil. Han var en vellykket næringslivsleder og offiser inntil grådigheten tok ham, som han uttrykker det. Han ble dømt for svindel i den såkalte Finance Credit-saken i 2005, og fikk syv års fengsel.

– Jeg tjenestegjorde fire og et halvt år som innsatt og møtte der en rekke ressurspersoner. Men som hadde mistet all selvtillit, som hadde sluttet å tro på seg selv og blitt stigmatisert som dritt og verdiløse. Stemplet kun som samfunnssnyltere.

– Det handler om at du må mestre deg selv for å kunne mestre livet, derfor bruker vi trening og ekstreme utfordringer som motivasjon til å gjenskape egenverd og komme tilbake til samfunnet.

Endelig oppgjør

Hensikten med sykkelturen er med andre ord å overbevise deg selv og alle andre om at du er villig til å ta det endelige oppgjøret med deg selv. Det handler ikke om å bli realitystjerne på TV2.

– Du må vise ansikt, fortelle hvem du er og hva du har gjort. Men samtidig ta avstand fra det og vise at du vil leve et annet liv gjennom å mestre en rekke tøffe utfordringer sammen med de andre på turen. Her er det ikke noe stort hjelpeapparat, ingen buss med utstyr. Her må deltagerne klare seg selv, lage sin egen mat og reparere sine sykler selv. Skal de klare seg hele veien frem er de avhengige av hverandre.

– Disse 250 milene fra Oslo til Paris er første etappe på veien tilbake til livet, fastslår Torgeir Stensrud.

1zh7C6t4n0h-2-gUprJx4wkQND5pgPgAvuoBdzyuvS-w

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake