Sykler for å sprenge grenser

Facebook
Twitter

Tidligere straffedømte Thomas Palms store mål er å sykle Oslo-Paris. Han skal vise for seg selv og andre at han kan fullføre. Koste hva det koste vil.

Det begynte med at han i fjor så på tv at 11 tidligere straffedømte syklet Oslo-Paris i forbindelse med TV2s dekning av Tour de France.

– Jeg tenkte: det vil jeg også gjøre! Men så tenkte jeg; det tør jo ikke jeg, sier Thomas Palm.

Trenger hjelp til å fullføre
Vi sitter på terrassen hjemme hos ham i Re kommune. Familiefaren har store tatoveringer på de muskuløse armene. Nå har han jobb, går på skole og er gift. Men han har også 16 dommer, fengselsopphold og rusmisbruk bak seg. De siste fem årene har han vært helt rusfri.

– Jeg har mye frykt inni meg, og trenger hjelp til å fullføre ting. Jeg har begynt på karate og fotball, men hoppet av. Jeg har også droppet ut av skoler. Selv om jeg har tre flotte barn, kone, hjem og jobb, kjeder jeg meg lett. Derfor ville jeg gjøre noe nytt, sier han.

38-åringen med ADHD ville fylle livet med en ny hobby.

Så han trosset frykten og meldte seg på Oslo-Paris. «Framdrift aktivitet» som står bak prosjektet, ville ha ham med. 250 mil skal han sykle juni neste år med TV2 på slep. 19 etapper skal sykles med bare tre fridager.

Men den første sykkelturen sammen med de andre i prosjektet 1. april i år, gjorde at ordene «jævlig tungt» ble skrevet i treningsdagboka.

– Det var is på veien og kaldt. Jeg hadde lånt sykkel av en kamerat. Joggeskoene var tynne, og jeg stilte uforberedt. Etter sju kilometer fikk jeg krampe i begge beina, forteller Thomas Palm.

Det ble verre og verre og han ville gi seg. Da var det en i gruppa som sa» glem ikke hvorfor du meldte deg på». Etter vann og magnesium slet Thomas Palm seg videre.

–Jeg kastet opp, trynet, men tenkte at jeg skal ikke gi meg. Jeg kom fram. Da begynte jeg å grine. Endelig hadde jeg klart det! Jeg kjente en enorm lykke og mestringsfølelse, forteller han om sin første 10-mils tur.

Sykkel er blitt terapi
Etter det har han syklet Telemark-kanalrittet. Og om noen uker står «Styrkeprøven» for tur. Da skal 19 mil fra Lillehammer til Oslo sykles.

– Det gleder jeg meg til, sier han.

Ofte kan du se Thomas Palm sykle en 10-mils treningstur fra Re til Åsgårdstrand og videre til Verdens Ende. Sykkel har nå blitt terapi for ham.

– Jeg blir glad av å sykle. Det hender at jeg tenker at livet er tungt før en sykkeltur. Men etter turen er dagen helt OK, smiler han.

Inspirasjon for andre
For Thomas Palm er det viktig å sprenge egne grenser. Men det er også viktig å vise andre at det går an.

– Det så ikke lyst ut med min fortid med sju års fengsel. Men jeg vil vise andre i fengsel eller i rusbehandling at det går an å få et godt liv. Det er håp så lenge man vil slutte å ruse seg, sier Thomas Palm.

__20DfhxFUxY1US1Vf64EAZxuqwpgSJ6zo8av5w7R7LQ

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake