Veien tilbake er lang og bratt

Facebook
Twitter

De har syklet Oslo-Paris. De har syklet Styrkeprøven Lillehammer-Oslo. I år er det Norge Øst-Vest som er mestringsveien til utøverne i prosjektet Veien Tilbake, med Stamina Viking Tour som finalen på treukersprogrammet.

Totalt er det 200 mil og 26 000 høydemeter fordelt på 17 dager på sykkel tvers over Norge.

Veien Tilbake er lang og bratt, ingen tvil om det. Poenget med ekspedisjonen Norge Øst-Vest, som også kalles mestringsreisen, er at tidligere rusmisbrukere og innsatte skal få en kickstart på et nytt liv ved å mestre et hårete mål, forklarer Torgeir Stensrud, som er primus motor for sykkelprosjektet.

Stensrud har personlig erfaring med hva et slikt prosjekt kan utrette.

– Jeg var forretningsmann med en fortid som oberstløytnant i Hæren, og alt jeg gjorde dreide seg om å få mest mulig penger inn på bunnlinja. Så ble kastet av karusellen. Da veide jeg 180 kilo, og fikk sjansen til å tenke over alt. Jeg tok min straff og gjennomførte den, og da ble jeg tvunget til å ha kontakt med folk jeg tidligere så på som forbannet pakk som var skyld i det sjøl. Men jeg fikk et nytt syn på dem. Dette kunne skjedd mange, forklarer Stensrud.

Sykler seg til selvrespekt
I tillegg til mestringsbiten for den enkelte håper prosjektet Veien Tilbake også å bidra til forsoning mellom den tidligere straffedømte og samfunnet.

– Forsoningsdelen av prosjektet handler om å overvinne skammen. Når disse menneskene ser og opplever at familiene deres er stolte av dem og gir dem anerkjennelse, får de selvrespekten tilbake, sier Stensrud.

Stor suksess med aktivitet
Mens mange av de tradisjonelle virkemidlene som brukes i rusbehandling i Norge har en relativt stor tilbakefallsprosent, kan Veien Tilbake skilte med ekstremt god effekt gjennom sitt aktivitetstilbud.

– Av 10 som deltar i tradisjonelle prosjekter får sju tilbakefall. Av våre deltakere har 8-9 av 10 deltakere klart seg bra, kommet i jobb og fått et nytt liv, sier Stensrud til SykkelAktiv.no, og legger til at så langt har prosjektet hatt 30 deltakere.

Stensrud understreker at Veien Tilbake ikke er et behandlingstilbud men et aktivitetstilbud. Men aktiviteten prosjektet tilbyr har vist seg å ha god effekt. I Veien Tilbake ligger motivasjonen til å lykkes hos utøveren, som må ha en indre motivasjon for å gjennomføre. Det er overførbart videre.

– Mestring sitter mellom øra. Den enkelte må finne motivasjonen og bestemme seg for å lykkes, sier Stensrud.

Tre grupper deltakere
Veien Tilbake er rettet mot tre grupper deltakere.

For det første er det gruppen tidligere straffedømte med narkotika som hovedproblem. De sykler hele turen, blant annet for å sette narkotika på kartet som et samfunnsproblem, og som et eksempel på at det går an å komme videre.

Den andre gruppen er ledet av blinde Tahir Hussain, som skal sykle hele turen med sine tre ledsagere. De vil også ha med seg andre med fysiske handicap som sykler deler av turen.

Den tredje gruppen er barn og unge, som får være med på aktivitetsdagene under Mestringsveien. På tre forskjellige steder blir det aktivitetsdager med antimobbing og forebygging mot rus på turens hviledager.

– I stedet for å ligge på ryggen på våre hviledager, skal vi være med å arrangere aktivitetsdager for barn mellom 8 og 16 år, forteller Stensrud.

Ungene får være med å sykle fra en til 10 kilometer på neste dagen, og noen barn får også være med på en hel etappe. Mestringsdagene kjøres 10. juli på Øvre Eiker, 18. juli i Vågå og på Ringerike etter at ekspedisjoen Norge Øst-Vest er over.

Mestringsveien 2014 starter med prologen Styrkeprøven Lillehammer-Oslo, på bare 20 relativt flate mil. Deretter blir det halvannen uke pause fram til resten av turen.

8qk6963k4l

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake