Tidligere innsatte sykler tilbake til livet

Facebook
Twitter

Ti tidligere fengselsinnsatte skal sykle Norge på kryss og tvers de nærmeste to ukene. Treningen hjelper dem tilbake til et liv uten rus og kriminalitet.

Bedrageridømte Torgeir Stenrud forandret livsstil og levemåte totalt etter at han sonet flere år i fengsel. Han mener at Finance Credit-skandalen reddet livet hans. Nå leder Stensrud prosjektet «Veien Tilbake» for å hjelpe andre tidligere kriminelle.

– Dette er mennesker som er gitt opp av seg selv og alle rundt seg. Hvis de får en mulighet til å få livet tilbake, er det en betaling som overgår det meste, sier Stensrud.

Gjennom hard fysisk trening og store mål skal de tidligere innsatte komme tilbake til et liv uten rus og kriminelle handlinger. Fredag klokken 10 legger de ti ut på en 2000 kilometer lang sykkeltur over norske fjell og vidder.

Trent i halvannet år
Håkon Holst er en av dem som skal sykle Norge på kryss og tvers i løpet av de neste 15 dagene.

– Vi har mange hundre mil på sykkelen allerede i år. Dette går fint, sier Håvard Holst.

Det hadde han ikke trodd for noen år siden da han levde et dobbeltliv med rus og full jobb. Til slutt havnet han på gata og i fengsel. Nå er han ferdig med å sone og vil legge den tiden bak seg.

– Dette har betydd alt for meg i den perioden etter at jeg slapp ut. Det er en sårbar periode, der det er viktig å ha noen holdepunkter og et miljø som gjør at du klarer å samle hodet igjen. Dette er grunnen til at vi er oppegående i dag, sier Holst.

Over flere fjelloverganger

Som en forberedelse til turen har de ti syklistene overnattet i en lavvo utenfor Hassel fengsel i Skotselv. Lavvoen blir med dem videre på turen over Haukeli, Beito, Dombås og opp Trollstigen. For å nevne noen steder.

– De har trent i halvannet år til denne turen. Det har vært mange treningssamlinger, sier Stensrud.

Dette er ikke første gangen en gruppe tidligere innsatte fra Hassel fengsel legger ut på en lang sykkeltur. For to år siden syklet ni tidligere innsatte fra Skotselv til Paris. Da måtte Stensrud stoppe på svenskegrensa fordi han fortsatt sonet. I fjor slapp han ut fra fengsel etter sju år bak murene.

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake