Fallet – og veien tilbake

Facebook
Twitter

Den vet best hvor skoen trykker, den som har den på, sier vi ofte. Torgeir Stensrud (65) har kjent presset. Lærdommen har gitt livet hans en ny retning.

Vi er i på Sollihøgda, i lokalene Stensrud deler med Tønnes H. Thomstad, som driver selskapet Turn Around AS. De er gamle venner, treningskamerater og forretningspartnere. Stensrud er dypt engasjert i organisasjonen Veien Tilbake, hvor Thomstad er styremedlem, som skal hjelpe tungt narkomane og mennesker med kriminell bakgrunn tilbake til livet. Det er teorien.

I praksis betyr det at han tilbyr arbeidsplasser, med støtte fra NAV, til Håkon Fosshaug Holst og Thor Olav Lystad. Begge har vært på livets skyggeside. Nå er de prosjektmedarbeidere.

-Det er Håkon og Thor Olav som driver Veien Tilbake nå, jeg er mer som en mentor og sørger for at ting skjer, forteller Stensrud.

Han er selvsagt mye mer enn det. I praksis innebærer virksomheten også større prosjekter som har kommet svært mange til gode, men det skal vi komme tilbake til. Først skal vi høre hvordan han selv fikk et nytt liv, etter syv år bak murene og norges største bedragerisager på samvittigheten.

Hvorfor startet du Veien Tilbake?
-Det hele begynte med Finance Credit-skandalen i 2002, og folkene jeg traff i tiden etterpå. Jeg visste ikke at verden og virkeligheten var slik jeg fikk oppleve den i årene i Hassel Fengsel. At Norge var slik. -Jeg har dessuten alltid vært en gründer. Liker å se resultater. Thomstad trer støttende til: -Du har jo alltid hatt masse omsorg for andre, det har alltid vært en del av deg. Du tar vare på folk, også når det stormer som verst. I tillegg er du veldig kreativ, forteller han.

-Ja, jeg har bestandig vært oppmerksom på mine medmennesker og alle som sliter, det har vært en del av barndommen og oppveksten, bekrefter Stensrud.

ÆRLIGHET – LOJALITET – BALLER
-Veien Tilbake har siden starten i 2010 hatt stort fokus på grensesprengende prosjekter, hvor deltagerne sykler, løper og går på ski. Hvorfor det?
-Jeg fant ut at for å få livet tilbake igjen, måtte jeg gjøre noe med kroppen min. Jeg var matoman og veide 187 kg på det meste, og hadde en diagnose som tilsa at jeg hadde to år igjen å leve. Jeg hadde vært død nå, hvis jeg ikke hadde blitt kastet av karusellen. Nå går jeg Birken, Grenaderløpet, og driver med fysisk aktivitet hver eneste helg.

-For både meg og deltagerne handler det om mestringen. Alle sliter med noe, men du velger selv hvordan du mester. Når du deltar i løp og renn blir dessuten ikke bakgrunnen din relevant. Du får servert de samme røverhistoriene og skrytehistorien uansett, sier han og ler.

-Veien Tilbake er basert på tre begreper: Ærlighet, lojalitet, baller. Dette er våre mantra.

De teller 38, menn og kvinner som gjennom fysiske og psykiske kraftprøver de selv har valgt å bli utfordret på, har vokst seg ut av trange rammer. Sammen med andre.

-Det handler også om å fjerne stigmatiseringen. Det finnes ingen forskjeller mellom oss mennesker. Det var også en annen holeværing som bidro til at Veien Tilbake fikk lov til å bety noe for så mange. Mer enn 600 innsatte og vanskeligstilte fra 14 ulike fengsler og institusjoner deltar som funksjonærer under blant annet Tour of Norway, Birken og Styrkeprøven Trondheim – Oslo, på lik linje med annet mannskap.

-Mye av æren for dette har Birger Hungerholdt, som ga oss det første oppdraget. Det har betydd enormt mye for organisasjonen.

TØR Å MØTE VIRKELIGHETEN
-Opplever du at du må betale for det du har gjort?
-Nei. Jeg tenker ikke slik på det. At jeg jobber med dette i Hole og Ringerike skyldes at det er her jeg bor. Jeg var tidligere med på å dra igang lokale utviklingsprosjekter, nå ønsker jeg å bidra med dette. Drømmen er å kunne bringe tankesettet i Veien Tilbake videre til andre steder. Hvis jeg kan hjelpe én, så holder det.

-Det har du jo allerede gjort.
Han må innrømme det, men noe gnager ham.

-Jeg har to i Hønefoss nå, de skal jeg få på beina. Det tar tid, og jeg har blitt skuffet flere ganger. Hver eneste en du kan få på beina, er viktig. Det renner ikke kroner inn på kontoen, men liv.

Stensrud forteller om utfordringer regionen har innenfor rus og kriminalitet. Utfordringer større enn de fleste er klar over. Som vil overraske og sjokkere. Men som er de samme i alle byer og tettsteder i vårt langstrakte land.

-Vi må tørre å se virkeligheten. Jeg blir 66 år nå, og fordi jeg tør å se verden for slik den er, våkner jeg hver dag i harmoni. Jeg kan selv velge dagen min. Men det som betyr enda mer, er de som er en del av hverdagen.

-Hvordan har opplevelsene dine forandret deg?
-Jeg tør å si nei. Det klarte jeg aldri tidligere. Mange ønsker å bruke mine kunnskaper innenfor ulike felt, men det er ikke interessant nå. Jeg prioriterer Veien Tilbake nå. Jeg prioriterer også familien, særlig nå som jeg har fire barnebarn.
Thomstad nikker.

-Det stemmer. Fra å ha dollar i øyene, har du nå fokus på å hjelpe folk, på å gi andre et nytt liv, forteller han.

-Jeg er også mer opptatt av å hvile. Hver morgen har jeg en time i vinterhagen med Ringblad og Aftenposten sammen med Bjørg. Den timen er hellig.

Stensrud tar livet mer med ro, men samtidig er det høy treningsaktivitet i Veien Tilbake. 21. mars står Birkebeinerrennet på programmet for ham og en stor gruppe mennesker med behov for å mestre, ikke bare 54 kilometer i skisporet, fra Rena til Lillehammer, men også tiden som kommer etterpå.

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake