Fra soning til sykling

Facebook
Twitter

11For fem år siden ble han dømt for underslag på Prix i Kabelvåg. Nå skal Bjørn Inge Berg være vert for 15 andre straffedømte under det vakre sykkelrittet Lofoten Insomnia.

Det skjer i regi av organisasjonen Veien Tilbake, som bidrar til å rehabilitere og integrere tidligere rusmisbrukere og kriminelle tilbake i samfunnet. Organisasjonen, som i sin tid ble etablert av Finance Credit-dømte Torgeir Stensrud, mener idrett og fysisk aktivitet er meget viktig mestringsarena, og fikk blant annet stor oppmerksomhet da de i forbindelse med Tour de France 2012 syklet de strekningen Oslo – Paris. Og i sommer er det altså streknigen å – Lødingen som står for tur.

Sykkelritt med straffedømte
-Vi har planlagt å stille lag under rittet, med god hjelp fra Lødingen Sykkelklubb og Geir Ellingsen, som sponser startkontigent og overnatting. Vi stiller med rundt 15 tidligere straffedømte i varierende form. Alle ser veldig fram til dette, og vi tror det blir en fantastisk opplevelse, forteller Bjørn Inge Berg. Bodøværingen kom selv i kontakt med Veien Tilbake i 2012, da han hadde sonet et halvt år for underslag mot Prix i Kabelvåg.

-Fengselet ble starten på en snuoperasjon i livet mitt. Det var sabla vanskelig å komme seg inn i arbeidslivet igjen. Den negative runddansen som oppstår når man ikke har noe å gjøre på dagene er veldig destruktiv, særlig når man aller helst vil ut og bidra med noe. Gjennom Veien Tilbake fikk jeg en ny giv. Jeg var heldig som oppdaget dem i rett tid, sier Berg

Gir ny sjanse
Han forteller at organisasjonen gir tidligere straffedømte et aktiv tilbud, og har hvert år en terminliste som inneholder alt fra sykling og løping til skirenn og triathlon.

-Alle som vil får delta og vi sponser startkontigent. Mange av oss går Birken på ski og sykler Styrkeprøven. For mange blir det et høydepunkt som de gleder seg til hvert år.

-Det er utrolig godt å få en sjanse. Jeg har fått mye hos dem, og nå synes jeg det er godt å gi noe tilbake, som de siste årene har jobbet administrativt for Veien Tilbake.

Bjørn Inge Berg flyttet første gang til Lofoten i 2008, da han begynte å jobbe på Prix-butikken i Kabelvåg. Nå har han fått seg ny jobb hos Promo Norge i Svolvær og starter et nytt kapittel i livet.

-Hvordan er det å komme tilbake etter det du har opplevd?
– Jeg er litt spent. Mange som er med i Veien tilbake har vært mer fremtredende i sin lokalpressen enn meg og mer vant til dette. Så jeg er spent på mottakelsen. I sommer var jeg med på sykkelekspedisjonen Norge Øst-Vest, hvor vi syklet 2.000 kilometer på 14 dager. Det kommer en dokumentar på TV2 i mars om turen i sommer. Der vil det også komme fram hva man har gjort og hvem man er.
– Hvordan var reaksjonene fra lokalsamfunnet på det som skjedde?
– Jeg nektet først for alt, også ovenfor vennene jeg hadde her. I ettertid skjønner jeg at alle visste hvordan ståa var. Så ble jeg dømt og sendt til soning. Da var det bare å legge kortene på bordet, selv om alle visste hvilke kort jeg satt med. Likevel sitter jeg igjen med den samme omgangskretsen. Jeg har ikke kontakt med dem jeg jobbet sammen med, men jeg føler ikke at jeg kan klage på det, forteller Berg.
NY JOBB I SVOLVÆR
Nå ser han fram til et nytt kapittel livet, hvor han skal etablere seg på nytt i Lofoten.
– Jeg tror ting blir lettere når jeg har fått meg jobb. Etter soningen har jeg alltid vært åpen rundt min egen situasjon på jobbintervjuene. Ærligheten har alltid blitt godt mottatt, men jeg har aldri blitt tatt med videre i utvelgelsesprosessen. Det er litt synd, og derfor er jeg utrolig
takknemlig for at Promo Norge fortsatt var villig til å satse på meg, sier han. Berg sier han vil fortsette å engasjere seg i Veien Tilbake på deltid, ettersom det blitt en viktig inngangsport tilbake til samfunnet for mange mennesker.
Organisasjonens filosofi er basert på Hasselmodellen, en metode Hassel fengsel har brukt i over 20 år, hvor målet er bevisstgjøring av egne ressurser og ferdigheter gjennom aktiv deltagelse og mestringsopplevelser. Modellen legger til grunn at sosialt felleskap, jobbing med endring og livssituasjon gjennom friluftsliv, idrett, kulturaktiviteter, skole og arbeidstrening er blant virkemidlene som gir resultater for ett bedre liv.
Organisasjonen har også opparbeidet seg betydelig kompetanse de siste årene, forteller han.
– Blant annet jobber vi for Birken og Tour of Norway, hvor vi har ansvaret for løypevaktene deres på alle løpene. Særlig på sykkelritt er vi veldig aktive og innehar hvert god kompetanse. Folk ser at vi gjør en god jobb, og at vi kan yte bra selv om vi er straffedømte. Derfor er Veien Tilbake et sabla godt tilbud til dem som faller utenfor, sier Bjørn Inge Berg.

Nyheter fra veien tilbake

Sesongstart!

Andre påskedag arrangeres Bingen Rundt! Dette har også vært startskuddet for sykkelsesongen til Veien Tilbake.

Les mer »

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake