Brødrene Kjelland vant over rusen

Facebook
Twitter

Brødrene Bjørn (47) og Thomas (42) vant over rusen: Nå hjelper de andre misbrukere

Artikkel fra Ringerikes Bald og journalist Joakim Miøen

Om 12 måneder skal 23 mennesker med rusproblemer ut på en spektakulær ekspedisjon i forbindelse med prosjektet Idretten Skaper Sjanser. Det krever mot, vilje og mye forberedelser. Få er bedre egnet til å hjelpe dem enn Thomas og Bjørn Kjelland.

Under Giro d’Italia 2020 skal deltakerne ta fatt på et 3000 kilometer langt, knallhardt, sykkeleventyr.

– Bestemmer de seg, så klarer de det. Men jeg tror nok ikke de vet helt hva de har i vente, forteller Thomas Kjelland.

Men det vet han selv. Bedre enn de fleste andre.

Thomas ruset seg selv i mange år. Men til slutt fikk han nok. Han bestemte seg for å snu livet sitt. Det var da han satt inne på Hassel Fengsel for en narkotikadom at han først ble introdusert for Veien Tilbake, en organisasjon som arbeider for mennesker med rus- og soningsbakgrunn.

Det var i 2012. Da fikk Thomas mulighet til å bli med på en lignende ekspedisjon, hvor de syklet 260 mil, fra Oslo til Paris. Han trente knallhardt, og fikk orden på livet sitt. I dag er fast ansatt i Veien Tilbake, som nå går inn i et samarbeid med Norges Cykleforbund.

Thomas bestemte seg. Og klarte det.

– Jeg må si at jeg er litt stolt, ja. Jeg hadde aldri trodd dette den gangen. Ikke litt en gang, forteller Thomas.

Hektiske dager

Han har tid til en prat og en kaffekopp før telefonen begynner å ringe. I dag er han sprekere enn de fleste, og har hektiske arbeidsdager i Veien Tilbake.

Broren Bjørn er også engasjert i organisasjonen, som leder for lokallaget i Hønefoss. Også han kan se tilbake på en trøblete fortid.

Både Thomas og Bjørn slet med rusproblemer tidligere i livet. Men de jobbet seg gjennom de tøffe periodene, fikk livet på stell, og har vært rusfrie i mange år. Nå hjelper og motiverer de andre til å oppnå det samme.

De tunge tidene har de lagt bak seg. For godt. De bestemte seg. Og klarte det.

Skyr det som pesten

– Jeg skyr det som pesten. Jeg savner det absolutt ikke. I dag er jeg sikker på at jeg kunne oppsøkt et rusmiljø og bare følt avsky, forteller Bjørn.

– Det er slitsomt. Jeg blir sliten bare av å se folk som ruser seg, forteller Thomas.

Nå ser brødrene fram til å hjelpe 23 deltakere gjennom tolv tøffe måneder, som potensielt kan snu livene deres.

«Idretten skaper sjanser» er et prosjekt som er finansiert og initiert av helsedirektoratet. Norges Cykleforbund skal gi et idrettstilbud til rusavhengige, som skal være et steg på veien til å bli bedre rustet til et liv uten rus.

Sammen med Veien Tilbake og Ringerike Sykkelklubb skal gjengen ha flere fellessamlinger med trening og oppfølging før den store testen i mai 2020. I helgen gjennomførte deltakerne sin første treningssamling på Haugerstranda på Jevnaker.

– Det har vært en flott samling, forteller Tone Midtsveen (40) fra Jevnaker.

Fant Thomas på fortauet

Hun jobber tett sammen med Thomas og Bjørn, som er støtteapparat under samlingene til Idretten Skaper Sjanser. Hun roser brødrenes innsats, men heller ikke hun hadde nok sett for seg dette.

En vinterdag for 20 år siden var hun nemlig ute og kjørte, da hun så en ruset mann liggende på fortauet. Det var Thomas. Hun tok ham med til legevakten, og så ham ikke igjen før mange år senere. Nå jobber de sammen.

– Jeg måtte helt i kjelleren før jeg bestemte meg for at nok var nok. Tone har lenge visst hvem jeg er. Hun har jo vært i sykkelforbundet, og jeg i Veien Tilbake. Nå jobber vi tett sammen, og det er fint det. Men hun maser jo på meg hele tiden, ler Thomas.

– Nei da. Men det er mye som skal gjøres. Og det trives jeg godt med, legger han til.

20 timer på sykkelsetet

Sett utenfra er det er lite som tyder på at Thomas og Bjørn har bakgrunn som rusmisbrukere. Nå er brødrene sprekere enn de fleste. Og konkurrerer om det meste.

– Vi har jo byttet ut en avhengighet med en annen, ler Bjørn.

Nå er det trening som gir et kick i hverdagen. Brødrene har gjennomført den ene styrkeprøven etter den andre. 20 timer på sykkelen under Jotunheimen rundt var kanskje den tøffeste av alle. Legg til ultraløp, triatlon, maraton og milevis på ski, så er brødrenes merittliste blitt ganske imponerende.

– Man må være tøff i hodet. Det er der det ligger. De som har opplevd mye dritt er nok litt hardere i hodet, og man synes nok ikke synd på seg selv så fort. Når man bestemmer seg er det utrolig hva kroppen tåler, sier Bjørn.

Bjørn bestemte seg. Og klarte det.

Treningen erstatter rusen

Nå håper han flere gjør det samme. Han forteller at mange som benytter seg av tilbudet til Veien Tilbake klarer seg bra i ettertid, og trekker fram samholdet og mestringsfølelsen som den store suksessfaktoren.

– Noe av greia er nok at det man får ut av fysisk aktivitet og mestringsfølelse kanskje er nært det man var vant til fra rusen. Trening, mestring og utmattelse trigger noen av de samme tingene i kroppen. Sånn sett er det genialt å bruke treningen på den måten, og sette seg store mål som gruppe.

Som Thomas, vil Bjørn være en mentor for deltakerne på veien mot Giro d’Italia i mai 2020. Han har også ansvar for deltakerne som hører til avdelingen i Hønefoss, samt utstyrslageret for hele landet.

– Det er litt å holde styr på, ja. Her har vi alt utstyr man måtte trenge. Sykler, ski, hjelmer, sko og klær. Her kan man komme rett fra gata. Hos oss er ingen ting tabu, forteller Bjørn.

Søvnløse netter

Utstyret har Bjørn kontroll på. Men det er det under hjelmen som er det viktigste for å komme seg på rett vei.

– Det er mye å rydde opp i. Økonomi, familieforhold og tillit.

– Det er tungt for familien. Pappa har nok hatt mange søvnløse netter, med to sønner som har holdt på sånn. Men han er stolt nå. Han er verdens beste og er alltid der for oss. Men skal man komme seg ut av det må møte andre folk igjen som man kanskje ikke har noe godt forhold til. Man må unnskylde seg. Det er ikke lett. Men det sitter i hodet. Bestemmer man seg, så klarer man det.

Bjørn og Thomas bestemte seg. Og de klarte det.

Nå er de god hjelp for andre som drømmer om å oppnå det samme.

I mai 2020 vil forhåpentligvis 23 deltakere være på vei hjem fra en vellykket ekspedisjon i Italia. Men framfor alt på vei tilbake til et normalt liv.

Nyheter fra veien tilbake

Lokallag

 • Drammen
 • Hønefoss
 • Tofte
 • Sandefjord
 • Oslo
 • Moss

Aktiviteter

 • Aktivitetskalender
 • Damegruppa
 • VT Yoga

Events

 • Kurs
 • Evnt

Om Veien Tilbake

 • Hvem er vi?
 • Hva har vi gjort?
 • Hva er Veien Tilbake?
 • Kontakt oss
 • Støtt Veien Tilbake